6 січня – Святвечір, Багата кутя, Вілія.
7 січня – Різдво Христове.
У різних регіонах україни існують деякі відмінності у святкуванні святвечора. Однак скрізь є обряд приготування куті.
На Правобережжі її готують з пшениці, а на сході України – з ячменю, заправляючи тертим маком, горіхами, медом і узваром. Крім куті, готують одинадцять пісних страв, серед яких обов’язково мають бути борщ, риба, гриби, пироги з квасолею й капустою, вареники з картоплею, узвар (компот із сушених груш, яблук, слив, вишень тощо). Здебільшого кутю відносить на покуть (місце під образами) хтось із чоловіків родини. Поруч умощують обжинковий сніп – дідух – символ майбутнього врожаю, а також узвар. Як тільки на небосхилі зявиться перша зірка, усією родиною сідають до столу. Слідом за господарем присутні виголошують молитву за всіх померлих і живих родичів. Кутю лишають на столі на ніч для померлих предків, поклавши поруч ложки.